Adjuk át örömhírként házasságról szóló tanításunkat!

Családpasztorációs papi találkozó Leányfalun 2017. szeptember 25-től 27. között

 

Ferenc pápa jún. 1-én, Rómában az Európai Katolikus Családegyesületek Federációjának képviselőihez intézett beszédében hangsúlyozta, hogy a család ma is a társadalom alapsejtje, és mint ilyen, a társadalmi szolidaritás és fejlődés leghatékonyabb elősegítője. A családoknak a közjóért és a békéért való tevékenysége nem valamiféle ideológián alapul, hanem az ember sérthetetlen személyi méltóságán. Fontos tehát, hogy a családalapításra készülő fiatalok már házasságkötésük előtt is nagy tisztelettel tekintsenek az ember személyi méltóságára, mi pedig álljunk melléjük, kísérjük és támogassuk őket a házassághoz vezető útjukon, majd tovább egész családi életük folyamán.

„A házasság a Szentlélek műve, misztérium a létrejötte, a mi feladatunk ennek megsejtetése, a rácsodálkozás útjának vezetése” – összegezte Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke az előadásokat meghatározó szemléletmódot.   [...]

Bíró László rámutatott, hogy a házassági felkészítés egyszerre kommunikációs és teológiai problémát is rejt: „Világunk szekularizálódik és szexualizálódik. A fiatalok ma előbb élik a szerelmet, mint ahogy megérnének egy kapcsolatra. Nekünk az a feladatunk, hogy megtaláljuk a nyelvezetet, mellyel át tudjuk adni azokat az értékeket, melyek Egyházunk kincsei.” A családreferens püspök párhuzamot vont a keresztség és a házasság szentsége között: mindkettő új életre vezet, és akkor végezzük jól a felkészítést, ha nem egy szép szertartásra, hanem egy boldog életre készítünk fel. „Térdet hajtunk a pszichológia igazságai előtt, de hangsúlyozzuk a szentség erejét” – mutatott rá az önmegváltás hitének téves útjára. Bíró László szerint fennáll az a veszély, hogy azt kínáljuk, ami az emberek körében népszerű, amire a világ figyel, és eközben saját gazdagságunkat elhanyagoljuk, s ha korlátokba ütközünk, elengedjük saját értékeinket.

 

A Magyar Kurír beszámolója itt található.

A találkozó programja itt letölthető.