PapaiCimer

Ferenc pápa katekézise gyerekeknek

10. rész 

 

Ferenc pápa több alkalommal is beszélt arról a három egyszerű szóról, amelyek segítenek bennünket abban, hogy jól és békében éljünk a családban. Az első szó a „szabad”, „megengeded?” A pápa azt mondja, hogy ez nem csupán egy jólneveltségből fakadó kérdés, hanem a mások iránti figyelmességünk jele. Ezzel a kérdéssel a törődésünket és a szeretetünket fejezzük ki a szüleinknek és a testvéreinknek. Ne felejtsük el, hogy Jézus is kopogtat az ajtónkon, engedélyt kér és türelmesen vár, hogy bebocsássuk.    

10HaromSzo1

 [...]

A második szó a „köszönöm”. És itt a pápa nagyon keményen és komolyan beszélt: Jaj nekünk, ha nem tanulunk meg hálásnak lenni, megköszönni, elismerni a jót, amit a családban kölcsönösen megteszünk egymásnak. Te hányszor mondasz köszönetet anyának és apának mindazért, amit adnak neked?
Végül pedig a harmadik szó a „bocsánat”. Ferenc pápa jól tudja, hogy milyen nehéz kimondani ezt a szót, de arra is emlékeztet bennünket, hogy szükség van rá. Szükség van arra, hogy kimondjuk, ha a rosszat a jóval szeretnénk megállítani. Jézus a Miatyánkban talán éppen ezért akarta felhívni a figyelmet a megbocsátásra. Emlékszel? „Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”.

10HaromSzo2

 

Az a keresztény, aki nem tud köszönetet mondani, az elfelejtette az Isten nyelvét.


Hogyan béküljek ki? Talán letérdeljek? – Nem! Csak egy apró gesztusra van szükség, és visszatér a családi összhang. Elég egy szavak nélküli simogatás. De sose fejezzétek be úgy a napot a családban, hogy nem békültök ki egymással!

 

Forrás:  ©Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)
Fordítás: Móger-Rassay Virág / Magyar Katolikus Családegyesület

 

 

PapaCimer

Ferenc pápa katekézise családoknak

10.1 A családi élet alapszavai: Megengeded? Köszönöm! Bocsáss meg!...