Főtisztelendő Atyák, kedves Testvérek!

 

Ferenc Pápa az Amoris Laetitia-ban írja: A II. Vatikáni Zsinat felhívta a figyelmet a pozitív és okos szexuális nevelés szükségességére, amely életkoruknak megfelelően fokozatosan éri el a gyermekeket és serdülőket, figyelembe véve a pszichológia, a pedagógia és a didaktika tudományos eredményeit. Vajon neveléssel foglalkozó intézményeink elfogadták-e ezt a kihívást? Nem könnyű a szexuális nevelést megszervezni egy olyan korban, amikor banalizálják és el akarják szegényíteni a szexualitást. Csakis a szeretetre és a kölcsönös önátadásra nevelés keretében lenne szabad megvalósítanunk ezt a nevelést, hogy a szexualitás nyelvezetét ne kiábrándítóan elsilányítottnak, hanem megvilágítottnak lássuk. A szexuális ösztön kiművelhető a szilárd önismeret és a biztos önuralom birtokában, ezek ugyanis segítenek az örömben és a szeretetben való találkozás értékes képességének felszínre hozatalában. (l. AL 280)

 

A Laikusok, Élet és Család Dikasztériuma külső szakértők bevonásával megkezdte a Fiatalok érzelmi és szexuális nevelése címmel egy nevelési anyag kidolgozását. Jelenleg folyik az anyag széleskörű értékelése és véleményezése, a tökéletesítési javaslatok összegyűjtése és kiértékelése. Ebben a munkában az MKPK Családbizottságának megbízásából vesz részt dr. Janka Ferenc atya, főiskolai tanár, veszprémi gk. parochus.    

[...]

Soron következő családpasztorációs papi találkozónkon, 2018. április 12-én, csütörtökön a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPI, 1068 Budapest, Városligeti fasor 42.) meghallgatjuk Dr. Janka Ferenc ismertetését a nevelési anyagról és néhány hazai nevelő bemutatóját saját nevelési programjáról. A találkozó végén pedig összefoglaljuk javaslatainkat és teendőinket.

 

 

 

HANGFELVÉTELEK

        

PREZENTÁCIÓK

Bíró László ppk. - Megnyitó ima és bevezetés
Dr. Janka Ferenc - Antropológiai alapok dr. Janka Ferenc: Az érzelmi szexuális nevelés antropologiája
Dr. Janka Ferenc - Antropológia befejezés és Dikasztérium dr. Janka Ferenc: Fiatalok érzelmi nevelése
Boros Annamária - TeenStar Boros Annamária: ERGO TeenSTAR
Nagy Péter - Ifjusági programok Pécsett Nagy Péter: CSEN és kapcsolodó programok a PEM-ben
Babos Áron - A test teologiája Babos Áron: A test teológiájától a TESTTEO’ projektig
Biró László ppk. és Janka Ferenc Összegzés és áldas