CSALÁDI ÜNNEPEINK

A füzetsorozatnak eddig már tizenkét száma jelent meg, ezek pünkösd, advent, karácsony, nagyböjt, anyák napja, Szent István király, mindenszentek és halottak napja, újév, húsvét, házasság és a keresztelő, valamint Szent Miklós püspök ünnepét járják körül. A sorozat célja, hogy segítse a családokat igazi családegyházzá válni.

Az új, farsangi füzet, - amely a kiadványsorozat záró darabja - elsősorban a családokat, családegyházakat szeretné segíteni a farsangi időszak örömteli, méltó ünneplésében, amelyet a füzetben található lelki gondolatokkal, a népszokások és néphagyományok felelevenítésével, családdal készített interjúval, versekkel, kreatív ötletekkel szeretnénk inspirálni. [...]

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága 2013 óta jelenteti meg a tizenhárom füzetből álló sorozatát. A sorozatnak eddig 12 száma jelent meg, ezek pünkösd, advent, karácsony, nagyböjt, anyák napja, Szent István király, mindenszentek és halottak napja, újév, húsvét, a házasság, a keresztelő és Szent Miklós ünnepét járják körül. 

A sorozat célja, hogy segítse a családokat igazi családegyházzá válni. Eszközt, segítséget szeretne adni a családok kezébe az évkör ünnepeinek méltó megünneplésére, a családon belüli kohézió erősítésére, a család és az ünnepek értékének megélésére, a családon belüli nemi szerepek ünnepek tükrében való értékelésére. 

 

Szent Miklós ünnepe

„Szent Miklós püspök ünnepén a legtöbb embert függetlenül attól, hogy hívő vagy hitetlen, a Télapóban hisz vagy Szent Miklósban, ilyenkor újra meg újra megszállja az ősi emberi jóság, és elkezd ajándékozni. Jó, hogy megmaradt ez az ünnepünk, örülnék annak, ha Mikulás ünnepe valóban Szent Miklós püspök ünnepe lenne, és az ajándékozás, amely az ő nevéhez, személyéhez kötődik, tovább élne Szent Miklós ünnepén túl is. Így kívánok szép Mikulás-estet minden családnak.”

[...]

Katolikus füzetsorozat családi ünnepeinkhez
A közös ima és a közös ünneplés összetartja a családokat

 

„Az együtt imádkozó család együtt is marad” – II. János Pál pápa gondolatával rokonítható a Magyar Katolikus Családegyesület új kezdeményezése, hogy ünnepeinkhez kötődve füzetsorozatot indítson útjára. Az elsőként megjelenő füzet témája Pünkösd, melyet még további tizenkettő követi 2015 decemberéig bezárólag.

„Ezekkel a füzetekkel családjainkat szeretnénk segíteni, hogy az ünnepeket családi körben átélve megtapasztalják az egyházi közösséget, az egységet egymással és Krisztussal. A keresztény család fontos feladata, hogy részt vegyen az Egyház életében és küldetésében. Ez teszi a családot ’miniatűr egyházzá’, családegyházzá, így válik a család az Egyház misztériumának eleven képévé.” – ezekkel a szavakkal ajánlja az Egyesület vezetője, Bíró László családreferens püspök az új sorozatot. A füzetsorozat célja, hogy legjelentősebb ünnepeink lényegéhez közelebb kerülve családjaink szebben és bensőségesebben éljék meg a közös imádsággal és a más együtt végzett tevékenységeken keresztül a családi ünnepeket.

[...]