A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága 2013 óta jelenteti meg a tizenhárom füzetből álló sorozatát. A sorozatnak eddig 12 száma jelent meg, ezek pünkösd, advent, karácsony, nagyböjt, anyák napja, Szent István király, mindenszentek és halottak napja, újév, húsvét, a házasság, a keresztelő és Szent Miklós ünnepét járják körül. 

A sorozat célja, hogy segítse a családokat igazi családegyházzá válni. Eszközt, segítséget szeretne adni a családok kezébe az évkör ünnepeinek méltó megünneplésére, a családon belüli kohézió erősítésére, a család és az ünnepek értékének megélésére, a családon belüli nemi szerepek ünnepek tükrében való értékelésére. 

 
 

Szent Miklós ünnepe

„Szent Miklós püspök ünnepén a legtöbb embert függetlenül attól, hogy hívő vagy hitetlen, a Télapóban hisz vagy Szent Miklósban, ilyenkor újra meg újra megszállja az ősi emberi jóság, és elkezd ajándékozni. Jó, hogy megmaradt ez az ünnepünk, örülnék annak, ha Mikulás ünnepe valóban Szent Miklós püspök ünnepe lenne, és az ajándékozás, amely az ő nevéhez, személyéhez kötődik, tovább élne Szent Miklós ünnepén túl is. Így kívánok szép Mikulás-estet minden családnak.”

[...]

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke ezekkel a gondolatokkal köszönti az olvasót a Családi ünnepeink című 13 részes füzetsorozatának Szent Miklós-napi kiadványában. A most megjelent füzet elsősorban a családokat, családegyházakat szeretné segíteni Szent Miklós napjának megünneplésében, amelyet a füzetben található lelki gondolatokkal, a népszokások és néphagyományok felelevenítésével, családdal készített interjúval, versekkel, kreatív ötletekkel szeretnénk inspirálni.

 

Szent Miklós ünnepe Szent Miklos ünnepe - tartalomjegyzék


 

Keresztelő

„Minden családban nagy esemény, ha egy gyermek megfogant, megszületett. Különösen korunkban, amikor a magyar házasságoknak közel 20%-a meddő. Sokan nagyon felületesen gondolkodnak az életről, azt gondolják, hogy az ember az élet forrása, és kénye-kedve szerint bánhat vele, az ember szabadsága, hogy engedi-e megszületni, vagy nem. Pedig az élet forrása nem az ember, hanem Isten; az élet Isten ajándéka az emberen keresztül.”

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke ezekkel a gondolatokkal köszönti az olvasót a Családi ünnepeink című 13 részes füzetsorozatának Keresztelő című kiadványában. A most megjelent füzet elsősorban a családokat, családegyházakat szeretné segíteni a keresztelő megünneplésében, amelyet a füzetben található lelki gondolatokkal, a népszokások és néphagyományok felelevenítésével, családdal készített interjúval, versekkel, kreatív ötletekkel szeretnénk inspirálni.

 

K11 Keresztelo 400 T11 Keresztelo 400 

 

 

Házasság

 „A házasság soha sincs készen. Két ember a házasságban mindig úton van egymás felé. Olyan szép látni, ahogy a házasság különböző fázisaiban két ember újra meg újra egymásra talál, és már a harmadik nemzedéknek is örökíti a szép példát: mit tehetek a házasságért, hogyan tudom jobbítani, hogyan lehet a nagycsaládnak is hordozóereje.” (…) Ez a füzet egyszerre szeretné szolgálni a házasságot, a családot és a nemzedékek egységét. Adja Isten, hogy ihletője legyen sok szép családi alkalomnak!”

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke ezekkel a gondolatokkal köszönti az olvasót a Családi ünnepeink című 13 részes füzetsorozatának Házasság című kiadványában. A most megjelent füzet elsősorban a családokat, családegyházakat szeretné segíteni a házasság megünneplésében. Mindezt a füzetben található lelki gondolatokkal, a népszokások és néphagyományok felelevenítésével, családdal készített interjúval, versekkel, kreatív ötletekkel szeretnénk inspirálni. 

 

K10 Hazassag-400 T10 Hazassag-400

 

 

Húsvét

„Húsvét az élet ünnepe, annak ünneplése, amiről a Feltámadott így tanított: „… ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz.” (Jn 12,24) Az értünk meghalt és feltámadt Üdvözítő arra hív bennünket, hogy legyünk bátran másokért való lét (…) Mikor most készülünk a húsvétra, énekeljük az Alleluját, legyen ez ünnep a jövőnek, a távlatnak, legyen ez az ünnepek ünnepe, amely minden vasárnap folytatódik.”

Bíró László a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke ezekkel a gondolatokkal köszönti az olvasót a Családi ünnepeink című 13 részes füzetsorozatának húsvéti kiadványában. A most megjelent füzet a közös családi ünneplést, a feltámadás örömének igazi átélését, a régi húsvéti hagyományok felelevenítését kívánja segíteni. 

 

 

 

A Harmat Kiadó gondozásában megjelent füzetek kaphatók az Új Ember Kiadó könyvesboltjában (1053 Budapest, Ferenciek tere 3.), valamint megrendelhetők a 12kosár honlapján (a sorozat többi, már korábban megjelent darabjai is elérhetők).