ESEMÉNYEK - 2016

 A címekre kattintva a cikkek tovább olvashatók [>>>].

Molino 23cskongA hagyományosan Máriabesnyőn tartott három napos kongresszus mottója idén MAGNIFICAT! volt.

A Kongresszus első délutánján áttekintettük, hogy milyen helyzetben vannak nálunk a családok ma, mik a teendőink, és milyen erőforrásokra támaszkodhatunk. Pénteken Tomka Ferenc, Horváth Árpád SJ, Berán Ferenc atyák mutatták be az Amoris Laetitia apostoli buzdítás lelkiségét, a családokra vonatkozó szentatyai útmutatást. Délután néhány, a családokra vonatkozó aktuális kérdést beszéltünk át közösen. Este betekintést kaptunk a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus előkészületeibe Fábry Kornél atyától.  Szombaton Madocsay Bea tanúságát és tapasztalatait hallhattuk a különélő és elvált hívek fájdalmairól, helyzetéről. A lelkigyakorlattal is felérő Kongresszust a napi szentmisék és az esti a kegytemplomi esti áhítatok tették bensőségessé.

 

Itt találjuk a Kongresszus programját.

 

Elekné Fábián Kriszti személyes beszámolója a Családkongresszusról

Milyen volt életem első Családkongresszusa?

Ha két szóban kellene összefoglalnom a 23. Családkongresszus lényegét, azt mondanám: öröm és felkészültség.
Öröm, mert a házasság és a szülői hivatás csodaszép, jó ebben megerősíteni egymást, jólesik ezt újra végiggondolni és hálát adni érte. És felkészültség, mert remek előadásokat hallottunk a három nap alatt, amelyek tudással, ötletekkel, javaslatokkal vérteztek fel minket, hogy „a világba visszatérve” szembenézhessünk a számtalan kihívással.  [...]

Főtisztelendő Atyák, kedves Testvérek!

 

Most, hogy lezajlott a Ferenc pápa által kezdeményezett, a családdal foglalkozó szinódus második fordulója, is és kiadták a szinódusi atyák által Szentatyánk részére összeállított javaslatokat, nyilvánvalóvá vált, hogy a családpasztorációban új fejezet kezdődik. Bizonyos, hogy ezzel a záródokumentummal és a hozzá kapcsolódó anyagokkal még sokat kell foglalkoznunk. Már most is megállapítható azonban, hogy melyek azok a súlyponti kérdések, amelyekkel haladéktalanul foglalkoznunk kell. A két szinódusi ülésszak dokumentumai ugyanis arra utalnak, hogy a család körül világszerte súlyos problémák vannak, márpedig a család nem csak a társadalomnak, hanem az Egyháznak is alapsejtje.

Tavaszi családpasztorációs papi találkozónkon megkezdjük a közös gondolkodást teendőinkről. Szeretettel hívlak mindnyájatokat: munkálkodjunk együtt a családpasztoráció megújításán. Kérlek, lehetőségeitek szerint tanulmányozzátok a szinódusi anyagokat, különösen a záródokumentumot, és buzdítsatok a részvételre minden a családpasztorációban tevékenykedő, vagy tevékenykedni szándékozó paptestvért.

                            Bíró László, a MKPK családreferens püspöke

Program.

 Előadások

(jobb gombbal letölthetők)

1. Bíró László - Bevezető gondolatok. A családegyház valóság, hivatás és küldetés

2. Tomka Ferenc - A házaspár evangelizációs küldetése

3. Tomka Ferenc - Milyen teendőkre hív Ferenc pápa „szinódus utáni” (Amoris Laetitia) apostoli buzdítása?
    (Az  Amoris  Laetitia (AL) apostoli buzdítás a két megelőző családszinódus  anyagát foglalja össze.)  [...]