PapaiCimer

Ferenc pápa katekézise gyerekeknek

13. rész 

 

Ferenc pápa egyszer azt mondta, hogy mindnyájan szégyellhetjük magunkat, amiért a világon még mindig olyan sok család él szegénységben. Nagy baj az, ha közömbösek maradunk, amikor a háborúk és a nyomor miatt szenvedő gyerekeket látunk a TV-ben. Az étel, az oktatás, a munka, az egészségügyi ellátás hiánya szörnyű dolgok. Ezért nagyon fontos, hogy valóban odaálljunk az igazán szegény családok mellé. Imádkoznunk kell értük és cselekednünk is! Talán te is ismersz egy olyan nélkülöző családot, akit rábízhatsz az Úr Jézusra, és akit konkrét módon is segíthetsz.

 13Szegenyseg 1

[...]


A pápa arról is beszélt, hogy a családok még a legnehezebb helyzetekben sem adják fel a küzdelmet, sőt arra törekszenek, hogy a környezetükben szebb és emberségesebb világot teremtsenek. Valóságos csodának mondhatók azok az anyukák és apukák, szülők és gyerekek, akik a gyűlölködés közepette is szeretik egymást. A köztük lévő szeretet olyan csoda, amelyet szinte senki sem vesz észre, és még kevésbé a gazdagok, akiket sokszor egyedül a pénz és a hatalom érdekel.
Semmi esetre sem szabad elutasítanunk, magára hagynunk a családokat a nehéz helyzetekben!

13Szegenyseg 2


 „A háború valóban „minden szegénység szülőanyja”, a háború szegénységbe dönti a családokat: az élet, a lelkek, a legszentebb és legdrágább érzelmek nagy fosztogatója”.

 „A gyerekek tényleg tudják, hogy nem csak kenyérrel él az ember! Családi szeretetre is szükség van! A nyomorban azért szenvednek a gyerekek, mert szeretetre, családi kötelékekre van szükségük”.

Forrás:  ©Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)
Fordítás: Móger-Rassay Virág / Magyar Katolikus Családegyesület

 

 

PapaCimer        Ferenc pápa katekézise családoknak

                                                                             13.1 rész

 

Az anyagi problémák mellett a hamis családmodellek is kárt okoznak...