PapaiCimer

Ferenc pápa katekézise gyerekeknek

16. rész 

 

Amikor Anya és Apa veszekednek és aztán elhagyják egymást, akkor valami igazán szörnyű dolog történik. Sebzettnek érezzük magunkat. Úgy tűnik mintha valami összenyomna bennünket, vagy – a pápa szavaival élve – mintha csak egy hegy omlanak ránk. Ilyenkor gyakran elrejtőzünk és magányosan sírdogálunk. Mit sem számít nekünk az a sok-sok ajándék, amit mondhatni azért kapunk, hogy kárpótoljanak minket az okozott fájdalmakért, vagy azért, hogy ide-oda hurcolnak bennünket.    
   16ACsaladSebei1 

[...]

 

Ferenc pápa ezzel a szörnyű családi helyzettel szemben, – amely talán téged is, és persze valamelyik barátodat is érinti –, két dolgot világosan kiemelt. Arra hívta a szülőket, hogy mélyen gondolkodjanak el döntéseik következményeiről, amelyek főképp rátok, a kicsikre vannak hatással. Azután az egész Egyháztól, minden plébániától és keresztény családtól azt kérte, hogy különös módon is legyenek figyelmesek és befogadóak azokkal szemben, akiket megsebzett a válás tragédiája. Tehát sok olyan barátra számíthatunk, akik nem hagynak bennünket magunkra a nehézségben.    

16ACsaladSebei2

„A családban minden szorosan összefügg: amikor a család lelke valahol megsérül, a sérülés mindenkire átterjed”.

„Az Egyház arra hivatott, hogy mindig az Atya nyitott háza legyen […].” Nem szabad a kapukat bezárni! Egyetlen kapu sem lehet zárva!

Forrás:  ©Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)
Fordítás: Móger-Rassay Virág / Magyar Katolikus Családegyesület

 

 

PapaCimer        Ferenc pápa katekézise családoknak

                                                                             16.1 - 2 rész

 

Felelősek vagyunk a családban okozott sebekért!

 

Viseljük gondját azoknak, akiknek tönkrement a házasságuk!