PapaiCimer

Ferenc pápa katekézise gyerekeknek

17. rész 

 

Tudjátok, hogy ki találta ki az ünnepeket? Isten. Az ünnep az Ő „találmánya”.
Isten miután megteremtette a világot megpihent, és látta azt, hogy mennyi csodálatos dolgot alkotott. Ezért az ünnep – magyarázta Ferenc pápa – nem arra való, hogy egész nap a díványon heverjünk vagy arra, hogy ostobaságokkal töltsük az időnket. Az ünnep alkalom arra, hogy felismerjük azt a sok-sok ajándékot, amelyet kaptunk (a családunkat, a barátainkat), és alkalom arra is, hogy köszönetet mondjunk mindezért. Legyünk hálásak azokban a pillanatokban is, amikor esetleg valami picit döcögősen megy, és egy kicsit szomorúak vagyunk. Az ünneplés ugyanis jót tesz nekünk!  

17Unnep 1

[...]

Ugyanígy ünnep Isten legkedvesebb napja, a vasárnap is. Vasárnap mindnyájan együtt arra emlékezhetünk, amit Jézus értünk tett, és újra felfedezhetjük, hogy szabadok vagyunk és nem pedig rabszolgák. Nem vagyunk sem a munka, sem az iskola, sem pedig más olyan tevékenység rabjai, amely úgy tűnik, hogy lefoglalja az egész életünket.
Ferenc pápa beszédében megemlékezett azokról a gyerekekről, akikkel úgy bánnak, mintha rabszolgák lennének. Akiket kemény és megalázó munkára köteleznek, anélkül, hogy egyetlen pihenő napot is kapnának. A pápa azt mondta, hogy ez a bánásmód az Isten ellen elkövetett vétek.  

 

17Unnep 2

 

Milyen szépek a családban töltött ünnepek, gyönyörűek! Különösen a vasárnapok!


Biztosan nem véletlen, hogy azok az ünnepek sikerülnek legjobban, amelyeken az egész család ott van!


Az ünnep Isten értékes ajándéka. Olyan értékes ajándék, amelyet Isten az emberi családnak ajándékozott. Ne tegyük tönkre!

 

Forrás:  ©Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)
Fordítás: Móger-Rassay Virág / Magyar Katolikus Családegyesület

 

 

PapaCimer

Ferenc pápa katekézise családoknak

17.1 rész

Nyil vkek30  Az ünnep Isten találmánya! Ne tegyük tönkre!