PapaCimer

 

Ferenc pápa katekézise gyerekeknek

3. rész 

 

Mindnyájunknak van egy apukája. Édesapánk van, hogy megszid, és határozottan fegyelemre int bennünket. Olykor úgy tűnik, hogy túl szigorú hozzánk, de aztán el sem lehet mondani, hogy mennyire tud hiányozni nekünk, amikor távol van tőlünk.
És amikor az apa jelenléte hiányzik a családból, akkor a gyerekek élete valóban nem jó irányt vesz.  

Az édesapák, – mondta Ferenc pápa – azt adják nekünk tovább, ami valóban számít az életben, vagyis a bölcs szívet. Jelenlétük egyszerre közvetít odafigyelést, kedvességet és határozottságot. Ahogyan azt az evangéliumi példabeszédből ismert édesapánál is látjuk, aki felcseperedő és otthonát elhagyó fiát, türelmes szeretettel várta haza és szíve mélyéből megbocsátott neki.
Ezért tisztelnünk, becsülnünk kell az apukánkat. 

 

3edesapa1[...]


Jézus, hogy elmagyarázza nekünk, hogy Ő hogyan gondol Istenre, és hogyan fordul Hozzá, éppen ezeket a szavakat választotta: Abba, vagyis Apa, Atya, és megtanította nekünk a Miatyánkot. Miért nem követed hát, te is Ferenc pápa javaslatát és kéred meg az apukádat, hogy magyarázza el neked ezt az imát?  

 

3edesapa2


„Az első dolog tehát, amire szükség van: hogy az apa jelen legyen a családban”.

„Az apa álljon gyermekei mellett növekedésük folyamán: amikor játszanak, és amikor dolgoznak; amikor gondtalanok, és amikor aggódnak; amikor megnyílnak, és amikor hallgatagok; amikor bátrak, és amikor félnek; amikor hibáznak, és amikor visszatalálnak a helyes útra”.

 

Forrás:  ©Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)
Fordítás: Móger-Rassay Virág / Magyar Katolikus Családegyesület

 

 

 PapaCimer

Ferenc pápa katekézise családoknak

3.1 Az apák és a társadalom ...

3.2 Az apák álljanak gyermekeik mellett...