PapaiCimer

Ferenc pápa katekézise gyerekeknek

8. rész 

 

Nézd Anyát és Apát! Különböznek egymástól. Az egyikük nő, a másik meg férfi. A köztük lévő különbség számos alkalommal megmutatkozik. Mégis jót akarnak egymásnak, szeretik egymást, meghallgatják egymást és kölcsönösen segítenek egymásnak, tisztelettel és barátsággal fordulnak egymáshoz. Az ő szeretetükből, szerelmükből születtél te is! Olykor-olykor sajnos előfordul, hogy hajba kapnak, és megrendül az egymásba vetett bizalmuk. Borzasztó az, amikor egymással szemben gyanakvóakká, bizalmatlanokká válnak, sőt bántóan, erőszakosan viselkednek egymással. A bűn mindig megpróbálja tönkre tenni a szeretetet.     

 

8FerfiEsNo1

[...]

 

 

Ferenc pápa, amikor a férfiról és a nőről beszélt, felolvasta a Biblia első könyvében, vagyis a Teremtés könyvében található első teremtéselbeszélést. A pápa arra emlékeztette hallgatóságát, hogy az ember nem arra lett teremtve, hogy egyedül legyen. A férfinak ugyanis szüksége van valakire, aki  hasonlít hozzá, mégis más mint ő és képes arra, hogy kommunikáljon vele. Isten megbízik a férfiban és a nőben, és védelmezi az ő barátságukat. Ők Isten remekművei.  


  8FerfiEsNo2


„A férfi rátalál a nőre, találkoznak, de ahhoz, hogy teljesen rátaláljon, valamit el kell hagynia. Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, hogy a feleségével legyen! Milyen szép! Ez azt jelenti, hogy új útra kell lépnie. A férfi egészen a nőé, a nő pedig egészen a férfié”.

 

Forrás:  ©Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)
Fordítás: Móger-Rassay Virág / Magyar Katolikus Családegyesület

 

 

PapaCimer

Ferenc pápa katekézise családoknak

8.1 A nemi különbségek eltörlése nem megoldás, hanem maga a probléma...

8.2 Ismét megbecsülést kell szereznünk a házasságnak és a családnak...